Grattis på kvinnodagen stumpan!

 

Idag är det 8 mars igen. Internationella kvinnodagen. Vad innebär det då? Ska en säga grattis till alla icke-män? Nja.

 
Det borde inte finnas en internationell kvinnodag. Kvinnor borde behandlas som människor varje dag och borde därför inte behöva en speciell dag en gång om året. Det är just det som feminism handlar om - alla människors lika värde. De som menar annat har fått något om bakfoten.
 
 
Feminism är viktigt för mig för att jag vill se mina framtida elever växa upp på lika villkor, oavsett kön. Jag vill inte se unga flickor hålla tillbaka sina åsikter och tankar för att de är rädda att inte bli lyssnade på. Ingen flicka eller kvinna ska motvilligt vara tyst för att hon annars blir trakasserad av män. Ingen ska titta på sin egen spegelbild och vara besviken över vad hon ser, på grund av hur samhället har bestämt hur en kvinnlig kropp ska se ut för att vara fin.

Feminism är viktigt för att kvinnor idag är livrädda när de är på väg hem på kvällen. För att en kvinna aldrig kan veta vilken man som är en våldtäktsman. Alla män är inte våldtäktsmän, men alla våldtäktsmän är män - vilken kvinna vågar anta att mannen hon möter på vägen hem i mörkret är snäll och inte vill henne något ont? 

Jag tycker att feminism är viktigt för att vi föds in i ett färdigt genussystem där mannen är störst, bäst och vackrast. Normer bestämmer vilka vi ska vara redan då vi är små barn och finns kvar när vi växer upp.
 
 

Internationella kvinnodagen finns för att uppmärksamma de orättvisor som varje dag drabbar just kvinnor:

  • Den genomsnittliga lönen för kvinnor är 28 400 kronor medan män i genomsnitt tjänar 32 900 kronor (SCB). Detta beror mycket på att kvinnodominerande yrken värderas mindre och för att kvinnor i större utsträckning jobbar deltid.
  • Kvinnor tjänar i genomsnitt ca 14 % mindre än män för samma jobb, vilket gör att kvinnor jobbar utan lön en timme varje dag.
  • 98 % av alla som anmäls för sexualbrott är män. 95 % av brottoffren är kvinnor. Var femte kvinna har någon gång utsatts för allvarligt sexuellt våld. Alltför ofta är det den utsatta kvinnan som skuldbeläggs genom att få frågor om hur hon var klädd och om hon verkligen visade att hon inte ville. Alltför ofta räcker inte att säga ifrån för att slippa undan övergrepp. Nästan alltid slipper våldtäktsmannen straff trots att det många gånger finns gott om bevis.
  • Det är fortfarande vanligt att använda sig av uttryck som "kärringracket", "gråta/springa/kasta som en tjej" och olika typer av ord som kränker det kvinnliga könet. På så sätt upphöjs män medan kvinnor trycks ner.
  • Det är en skrattretande skillnad mellan hur kvinnor och män framställs på tidningsomslag. Många gånger är kvinnan naken och mannen är klädd i kostym. Det bidrar till att hon objektifieras medan han påvisar makt, säkerhet och framgång. 
 
 
 
Det är inte enkelt att bryta mönster och gå mot strömmen av normer. Det är inte lätt för flickor och kvinnor att sätta ner foten och det är inte lätt för pojkar och män att ta sig ur patriarkatet där de förväntas ta plats och dominera. För de strukturer vi lever i drabbar alla, på olika sätt.
 
Ingen kan göra allt och det är inte möjligt att ändra på alla normer och samhällsstrukturer över en dag, men det är viktigt att hela tiden sträva mot jämställdhet. Allas lika värde. Tills vi når dit behöver vi en internationell kvinnodag för att uppmärksamma så många som möjligt om vad som faktiskt finns överallt runt omkring oss. I skolan, på bussen, på jobbet, på stranden, hemma. Enda sättet att göra skillnad är att försöka och att varje dag ta små steg genom att ifrågasätta det som inte är riktigt.
 
 
 
Viktigt | Feminism, Jämställdhet, Kvinnodagen | |
#1 - - helenawj.blogg.se:

Alltså ja, tack!!! Kvinnodagen är ju inget man gratulerar på men folk verkar tro det. Ungefär som att man säger glad påsk och god jul.

Svar: Nej jag blir riktigt less på att en del tycks tro att det är en högtid. Det finns så många åsikter hejvilt om att vi har det så jämställt i Sverige och att vi kvinnor borde vara tacksamma? Väldigt märkligt.
Linnea

#2 - - Tess:

Bra skrivet! Det är absolut inte en dag att säga "grattis". Det är en dag för att uppmärksamma kamp, framgångar, motgångar, kvinnor (även transkvinnor)...

Svar: Tack så mycket!Yes! Många missar syftet helt, vilket är ännu ett tecken på att denna dag behövs. (Och såklart gäller det alla icke-män, även om jag missade att uttrycka det här)
Linnea

#3 - - Johanna:

Bra skrivet! Det här är en viktig dag😊💪

Svar: Tack! Ja tyvärr är det ju fortfarande nödvändigt :/
Linnea

#4 - - Annie:

Vad grymt skrivet! Håller med dig helt! Blir nästan lite äcklad av hur verkligenheten egentligen är.. men sjukt inspirerande inlägg verkligen <33

Svar: Tack så mycket! Ja det är en sjuk värld vi lever i, och då ligger Sverige ändå i framkant...
Linnea

#5 - - TIDSTJUVEN:

Precis så! Klockrent inlägg.

Svar: Tack!
Linnea

#6 - - Corina:

Bra inlägg tycker jag ☺

Svar: Tack så mycket!
Linnea

#7 - - Anonym:

Det finns en internationell mansdag så varför ska det inte finnas en dag för kvinnorna?

Svar: Jag tror att du missar min poäng. Internationella kvinnodagen finns för att uppmärksamma fler om de orättvisor som drabbar kvinnor för att de är kvinnor. Det jag menar är att om det var helt jämställt mellan kvinnor och män så skulle vi inte behöva en dag för att uppmärksamma detta.
Linnea

Upp