Världens godaste fisksoppa
Till 4-5 portioner behövs:
800 g gösfilé eller torskfilé eller bara 600 g laxfilé utan skinn (eller lite av varje)
300 g räkor (oskalad vikt)
2 medelstora gula hackade lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 medelstora råa potatisar i små kuber
5 medelstora tomater i stora bitar
2 msk olivolja
½ kuvert (¼ g) saffran
1-2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
1 tsk hackad färsk rosmarin
1½-2 tsk salt, gärna flingsalt
nymald vit- eller svartpeppar
12 dl vatten
ca 2 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
3 dl mellangrädde (eller 2 dl vispgrädde)
bladpersilja, späd timjan
Förbered gärna:
Om man skär grönsakerna i förväg går det snabbt att göra soppan. Tomaterna behöver inte skalas, men skär bort fästet och dela tomaterna i stora bitar.
Till soppan:
Fräs löken och vitlöken varsamt i en stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, fänkålsfrö, och cayennepeppar, torkad timjan och lite färsk rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningarna och koka 10-15 minuter. SÅ HÄR LÅNGT KAN DU FÖRBEREDA.
Skär sedan den helt benfria fisken i kuber, ca 3 cm stora. Skala räkorna.
Koka sedan upp soppan igen, nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan 3-4 minuter. Lägg varsamt ner skalade räkor (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa den med lite hackad bladpersilja och generöst med späda timjanblad. Servera med gott bröd.